De verschillen tussen brut, sec, demi-sec en doux Champagne

Binnenkort een bijzondere gelegenheid op de planning staan? Natuurlijk hoort het heffen van een glas samen met de genodigden daarbij. Het zou dan al helemaal ideaal zijn als deze glazen met champagne zijn gevuld. Champagne is namelijk bij uitstek die feestelijke drank die je nodig hebt om een viering luister bij te zetten. 

Als u op zoek gaat naar een geschikte fles champagne en u hebt dit zelden of nooit eerder gedaan, dan is de kans groot dat u niet precies weet waar u op moet letten. De etiketten op deze flessen staan vol met Franse termen. Vooral de termen brut, sec en doux vindt u vaak op deze etiketten terug. Wanneer u zeker wilt weten dat u geen miskoop doet is het raadzaam u eerst te gaan verdiepen wat deze termen betekenen. Deze termen geven namelijk aan met welk type champagne u te maken heeft. 

Wat de verschillen tussen brut, sec, demi-sec en doux champagne is leest u hieronder. Per champagnetype worden de meest essentiële kenmerken benoemt, waarvan het suikergehalte (ook wel de dosage genoemd) misschien wel het belangrijkst is.

Brut champagne

De meest geproduceerde en geconsumeerde variant van champagne is: de brut. Voor champagneproducenten is de brut erg belangrijk. Jaarlijks worden er weer een x-aantal nieuwe flessen brut-champagne geproduceerd. Deze dienen voor de herkenbaarheid van de champagne en de betrouwbaarheid van de producent dan ook ieder jaar weer nagenoeg dezelfde smaak te hebben, ongeacht de omstandigheden die in het betreffende jaar speelden.

Een brut wordt meestal gekenmerkt door het lage gehalte aan toegevoegde suikers. Zodoende geldt een brut als een betrekkelijk pure champagne. Het suikergehalte van een ‘normale’ brut ligt tussen de zes en twaalf gram per liter. Bij een extra brut of een brut nature ligt het suikergehalte zelfs nog lager.

Sec champagne

Bent u opzoek naar een wat zoetere champagne wil maar qua zoetheid ook weer niet wil overdrijven, dan doet u er goed aan om een champagne te nemen die als sec te boek staat. Een sec heeft een aanzienlijk hogere dosage dan een brut, namelijk tussen de 17 en de 35 gram per liter.

Demi Sec champagne

De term demi sec betekent in feite halfdroog. Desondanks kan men deze champagne beschouwen als een redelijk zoete variant. Het suikergehalte ligt namelijk tussen de 35 en de 50 gram per liter. Goed om te weten is dat over het algemeen geldt dat hoe zoeter de champagne is, hoe minder de Fransen er zelf van drinken. De zoetere champagne varianten zijn met name voor de export bestemd.

Doux-champagne

Doux is de meest zoete champagne die op de markt wordt gebracht. Dit komt doordat de minimale dosage van een doux op 50 gram per liter ligt. Verder zit er aan een doux geen maximum hoeveelheid suiker verbonden. Door het uitgesproken zoete karakter van doux-champagnes zijn deze met name geschikt om tijdens een dessert te nuttigen.