De populairste druiven voor rode wijn

Wereldwijd zijn er diverse verschillende soorten druivenrassen. Naar schatting worden er zo’n twaalfhonderd gebruikt om wijn van te maken. Het type druiven dat u gebruikt, heeft invloed op de smaak en verschillende kenmerken van uw wijn.

Over het algemeen worden de blauwe druiven gebruikt om rode wijnen te produceren. Doordat de druivenschillen meestal meegaan in het proces van de gisting(en) krijgt de wijn een rode kleur. Naarmate de druif langer meegist wordt de kleur van de wijn steeds donkerder.

De populairste druiven voor rode wijn wordt hieronder beschreven. Natuurlijk wordt er per druif vertelt welke invloed deze uitoefent op de wijn (het gaat hier met name om de smaak).

Druif: Merlot

Een veel voorkomende druif in Frankrijk en Italië is de Merlot. Bovendien is deze druif ook te vinden in het Amerikaanse en het Australische continent. De merlot druif heeft een verzachtende en milde invloed op een wijnsoort. De zuurgraad die deze druif teweeg brengt is gemiddeld te noemen. Qua smaak is de Merlot fruitig, maar er zijn ook tonen van vanille en mokka in te ontdekken.

Druif: Malbec

Ook de druif Malbec is van oorsprong Frans. Tegenwoordig wordt de druif Malbec steevast geassocieerd met Argentijnse wijnen. Wanneer je een echte malbec wijn in handen hebt, dan kun je rekenen op een wijn met een rokerige nasmaak. De smaak zelf doet sterk denken aan die van donkere fruitsoorten. Om meer kracht en nasmaak mee te geven voegen wijnproducenten graag wat Malbec druiven toe aan hun wijnen.

Druif: Cabernet sauvignon

Door de wereldberoemde rode Bordeauxwijnen is de Cabarnet sauvignong druif zeer bekend geworden. In deze wijnen spelen cabernet sauvignon druiven namelijk een belangrijke rol. Deze druiven geven een uitgesproken intense smaak aan de wijn, een smaak waar je onder meer sterke kruidenaroma’s en zwarte bessen in kunt onderscheiden. Het is dan ook niet voor niets dat aan rode Bordeauxwijnen vaak ook wat merlot druiven worden toegevoegd. Een combinatie van deze druiven wordt beschouwd als de ultieme balans van krachtig en mild.

Druif: Tempranillo

Een ander land waar talrijke goede rode wijnen worden geproduceerd is Spanje. Dit is voornamelijk te danken aan de Tempranillo druif. Deze druif is met name bekend en populair geworden dankzij de welbekende Rioja-wijnen die er mede van gemaakt worden. Tempranillo druiven hebben een niet al te intense smaak. Bovendien bevatten deze relatief weinig tannines. Een wijn waarbij Tempranillo druiven dominant aanwezig zijn, kan ‘los’ worden gedronken. Het hoeft dus niet per se gecombineerd te worden met een specifiek gerecht.

Druif: Sangiovese

Tot slot nog even aandacht voor Italië. Rode wijnen die uit dit wijnland komen bevatten namelijk een groot aandeel aan sangiovese druiven. Met name in de populaire Chianti-wijnen kom je deze druif volop tegen. Deze wijn heeft een krachtige en soms een pittige smaak. Dit komt door de dominante aanwezigheid van de sangiovese druif.