De 7 druivensoorten voor champagne

Een van de meest geliefde en bekende mousserende wijnen ter wereld is: Champagne. Zoals u waarschijnlijk weet zijn er verschillende soorten druiven die aan de basis staan van de champagne. Er zijn zeven officiële druivensoorten die kunnen worden gebruikt om champagne te maken. Tegenwoordig bestaan de meeste champagnes uit een mix (assemblage) van twee of meer soorten. Afijn, hieronder leest u meer over de druivensoorten voor champagne.

Druivensoort: Chardonnay

De Chardonnay-druif wordt al eeuwenlang traditioneel aangeplant in de Champagnestreek en doet het daar goed in de kalkrijke grond. Deze druif heeft veel veelzijdigheid, maar doet het vooral goed in Champagne. Champagnehuizen voegen vaak chardonnay aan een druivenmengsel toe om de uiteindelijke champagne een frisse afdronk te geven. Verder bestaan er champagnes die louter van chardonnay zijn gebruikt. Vanwege de kleur worden deze champagnes ook wel blanc des blancs genoemd. Ook zijn ze geschikt als aperitief, dit vanwege hun lichte smaak.

Druivensoort: Pinot Noir

De Pinot Noir is een blauwe druivenras en heeft zich aangepast aan het gematigde klimaat van Noord-Frankrijk. Door het gematigde klimaat rijpt deze druif precies op het juiste moment. Deze druif geeft vervolgens een zachte, elegante en lang aanhoudende smaak aan de uiteindelijke drank. Wat interessant is, is dat de Pinot Noir op verschillende plekken op een andere manier verder is gemuteerd. Dit leidt tot een verschil in smaken tussen de Pinot Noir druiven van verschillende champagnehuizen.

Druivensoort: Pinot Meunier

Ondanks dat de Pinot Meunier een wat moeilijkere rijpingsproces heeft wordt deze blauwe druif veel gebruikt. Daarentegen wel minder dan de Pinot Noir. Doordat het rijpingsproces wat moeizamer gaat, leidt het ertoe dat deze druiven weinig worden gebruikt voor exclusieve (mousserende) wijnen die men eerst lang laat rijpen voordat ze te koop zijn.

Aan de andere kant heeft Pinot Meunier het grote voordeel dat hij gemakkelijk te kweken is. Dit komt omdat de plant niet erg gevoelig is voor extreme weersomstandigheden zoals vorst. Kenmerkend aan Pinot Meunier druiven is verder dat deze een uitgesproken fruitige smaak meegeven aan de champagne.


De andere 4 druivensoorten

De bovenstaande druivensoorten worden veruit het vaakst gebruikt door de champagnehuizen. Zoals gezegd zijn er dus nog vier andere soorten druiven die men officieel mag gebruiken. Dit zijn de volgende vier:

  • Pinot Blanc. Dit is een sterke druivensoort die enige gelijkenissen vertoont met onder meer de Pinot Noir. Zo kan de Pinot Blanc goed tegen nachtvorst en resistent tegen schimmelziekten die onder planten leven. Deze druiven geven een zachte en een enigszins frisse smaak aan wijn.
  • Arbane. Ook dit is een wit druivenras met druivenstokken die wel tegen een stootje kunnen. Een nadeel van deze druif is dat deze vrij kleine opbrengsten realiseren en dat de noordelijk gelegen Champagnestreek eigenlijk niet enorm geschikt is voor de teelt hiervan. Wel kan Arbane ervoor zorgen dat er een fijne aromatische smaak aan de champagne wordt meegegeven.
  • De Pinot Gris is een druif die in Frankrijk volop gecultiveerd wordt. Pinot Gris druiven bevatten veel suiker en weinig zuren, iets wat u in de latere champagne ook terug proeft. Het telen en oogsten van Pinot Gris is niet gemakkelijk. Deze soort kent namelijk trossen met een hoge druifdichtheid, hierdoor ligt de kans op schimmels en rotting sneller op de loer.
  • Tot slot is er nog de Petit Meslier. Er wordt zelden gebruik gemaakt van deze druiven. De champagnes die nog wel Petit Meslier bevatten krijgen daardoor een wat drogere smaak.