De 7 bekendste druiven voor witte wijn

Elke wijnsoort is afgeleid van een specifieke druif. Dit beïnvloedt op zijn beurt de kwaliteit, smaak en textuur van de wijn. Naar schatting worden zijn er wereldwijd ongeveer twaalfhonderd verschillende druivensoorten die worden gebruikt om wijn te produceren. Al deze druiven hebben hun eigen smaak.

Voor de productie van witte wijnen worden over het algemeen witte druiven gebruikt. Alhoewel er ook witte wijn van blauwe druiven kan worden gemaakt. Hieronder benoemen en beschrijven we de bekendste druiven die worden gebruikt voor het produceren van witte wijnen.

1. Chardonnay

Chardonnay is een van de bekendste witte druif in wijn. Dit komt doordat de chardonnay-druif op veel verschillende plaatsen ter wereld gekweekt kan worden. De chardonnay-druif heeft een aangename en toegankelijke smaak waardoor hij populair is in veel wijn producerende landen over de hele wereld. Wijnen die vol en mild van smaak zijn, maar chardonnay-druiven bevatten, hebben meestal wat hints van fruit en kruiden.

2. Viognier

Chardonnay is een stuk bekender dan Viognier, maar beide druiven bieden vergelijkbare smaken. Een opmerkelijk onderscheid tussen deze twee druiven is het volgende: Viognier druiven zijn vatbaarder voor ziektes.

3. Pinot Blanc

Een van de topdruiven uit Frankrijk is de Pinot Blanc. Tegenwoordig wordt deze druif ook in andere landen geteeld. Dit kan zowel binnen als buiten Europa zijn. Afhankelijk van de regio, kunnen druiven anders smaken of er anders uitzien. Ze bevatten echter meestal dezelfde voedingsstoffen. Wijnen met een hoog percentage Pinot Blanc hebben de neiging om hun smaak aan te passen, zodat ze bij elke maaltijd passen. Een Pinot Blanc-wijn kan dus goed worden gecombineerd met diverse gerechten.

4. Sauvignon blanc

De Sauvignon Blanc is de laatste bekende witte druif uit Frankrijk. Een typische Sauvignon Blanc wijn is relatief een frisse witte wijn. Dit kun je herkennen aan de citrusvruchten die een duidelijke aanwezigheid van smaak hebben.

5. Riesling

In Duitsland wordt de Riesling druif beschouwd als de belangrijkste druivensoort. Riesling staat bekend als de “koning van de druiven”. Er is een groot assortiment aan Rieslingwijnen om uit te kiezen. Hierdoor is het dus erg lastig om te beschrijven hoe een typische Rieslingwijn smaakt. Dit hangt af van het type vinificatietechniek dat wordt gebruikt en hoe goed deze is gerijpt – sommige Rieslingwijnen hebben een zoete smaak. Echter kunnen deze wijnen ook qua smaak droog zijn.

6. Pinot Grigio

De Pinot Grigio is een druif die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar beroemd werd dankzij de Italianen. In Italië wordt een Pinot Grigio meestal geserveerd bij een temperatuur van ongeveer 42 graden/Fahrenheit. Deze wijn kan niet worden blootgesteld aan veel licht. Een Pinot Grigio kan worden herkend aan de frisse smaak. Aangezien deze wijn goed past bij warm weer, is het ideaal voor een warme en zonnige dag om ervan te genieten.

7. Grüner Veltliner

Tot slot willen we de aandacht nog richten op Oostenrijk en de Grüner Veltliner-druif. Dit is veruit de belangrijkste witte druif in wijnland Oostenrijk. De Grüner Veltliner biedt een elegante en aangename smaak met een unieke textuur. Over het algemeen hebben dergelijke wijnen echter ook een droog en verfrissend karakter.

Ooit geweten dat ze vaak dezelfde soort druiven gebruiken voor Champagne? Lees hier verder.