De wijnregio voor de mousserende wijn: Champagne

Champagne: mousserende wijn

Champagne is een van de beroemdste wijnen ter wereld. Deze mousserende wijn wordt tijdens diverse gelegenheden gedronken. Zo kunt u denken aan: de kerstdagen, nieuwjaarsdag, als iemand is geslaagd of jarig is. Alleen champagne dat uit de gelijknamige wijnregio in Frankrijk wordt geproduceerd en is goedgekeurd, mag “champagne” worden genoemd. Het wordt al eeuwenlang geproduceerd, maar het heeft honderden jaren geduurd voordat het was ontwikkeld tot de versie die we vandaag kennen. Hieronder leest u alles over de bijzondere mousserende wijn, champagne.

Diverse druivensoorten voor Champagne

Om champagne te kunnen produceren worden er diverse soorten druiven gebruikt. Tijdens de productie worden deze druivensoorten met elkaar gemengd om champagne te creëren. De meest voorkomende druiven voor dit proces zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. De belangrijkste druif is: Chardonnay. Wat voor champagne er ontstaat hangt af van de verhoudingen:

  • Blanc de Blancs: wanneer u dit op het etiket ziet staan betekent het dat de champagne voor 100 procent uit Chardonnay bestaat. Blanc de Blancs heeft een fruitige smaak.
  • Blanc de Noirs: in het Frans betekent ‘noir’ zwart. Deze champagne variant is dan ook gemaakt van donkere, blauwe druiven, zoals de Pinot Noir en Pinot Meunier.
  • Prestige Cuvée: is een variant dat echt van kwaliteit is. Het bestaat uit een mix van verschillende druivensoorten en is wat langer gerijpt dan gewoonlijk. Dit is een vrij dure champagne, omdat het maar een keer wordt geproduceerd.
  • Rosé Champagne: de naam doet het al vermoeden, maar het gaat hier om een rosé champagne. Hiervoor wordt witte champagne geblend met Pinot Noir of Pinot Meunier. Dit zorgt ervoor dat het een rosé kleur geeft.

Diversiteit in Champagne smaken

Naast de diverse varianten qua druiven, heeft champagne ook diversiteit qua smaken. Dit heeft voornamelijk te maken met het zoetheidsniveau. Champagne kan zowel droog als zoet smaken. Hieronder leggen we beknopt uit wat voor termen voor de verschillende zoetheidsniveaus worden gebruikt:

  • Brut Nature: minder dan 0.5 gram suiker
  • Extra Brut: minder dan 1.0 gram suiker
  • Brut: minder dan 2.0 gram suiker
  • Extra droog: minder dan 2.8 gram suiker
  • Droog: minder dan 5.3 gram suiker
  • Demi-sec: minder dan 8.3 gram suiker
  • Doux: meer dan 50.0 gram suiker


Hieruit kunt u dus concluderen dat er grote verschillen zijn in zoetheid. Brut Nature is dus droog, terwijl de Doux champagne weer heel zoet is. Mousserende wijn is van nature erg zuur. Suiker kan helpen om het een beetje in evenwicht te brengen.

Een fles Champagne kopen

Zoals u misschien wel weet is dat mousserende wijn champagne te verkrijgen is in diverse prijsklassen. Een algemene regel is dat duurdere champagnes van hogere kwaliteit zijn. Wilt u een champagne kopen voor een feestje? Dan kunt u beter kiezen voor een goedkope champagne, omdat u dit zal uitdelen aan een grote groep mensen. Een goed betaalbaar alternatief voor champagne is Cava.

Wilt u een belangrijk persoon in uw leven verrassen of wilt u gewoon een luxe cadeau geven? Dan raden we aan om wel wat meer uit te geven aan een hoogwaardige fles champagne. Hiervoor kunt u kijken naar vintage flessen of champagnes die uit een goed oogstjaar komen.